OKV.png

A verseny háttere

A vetélkedő másodszor kerül megrendezésre, először 2013-ban szervezte meg nagy sikerrel a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány. Négy év elteltével ismét igény mutatkozott, hogy az új középiskolás generáció számára is meghirdetésre kerüljön a már hagyományosnak tekinthető vetélkedő. A Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat által meghirdetett „Szociális Mikrofinanszírozás éve 2017” programsorozatnak is egyik kiemelkedő eseménye a vetélkedő.

A Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat a hazai non-profit mikrohitelezési és vállalkozásfejlesztési szféra legfontosabb szervezete, 24 tagja közt képviseltetik magukat a megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok. A Hálózat konzorciumvezető partnere a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mely 26 éves működése során kiemelkedő, nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a kezdő és mikrovállalkozások finanszírozásában, fejlesztésében.

A kreativitás és ötletesség fontosabb, mint a lexikális tudás

A nevezési határidő 2017. november 30, a www.diakvallalkozo.hu oldalon elérhető űrlap kitöltésével még lehet jelentkezni a versenyre. Az indulási feltételek egyszerűek: középiskolák (szakközépiskolák, szakgimnáziumok és gimnáziumok egyaránt) 9-12. évfolyamos tanulói vehetnek részt a versenyen, négyfős csapatot alkotva. A csapatnak létre kell hoznia egy képzeletbeli vállalkozást, egy életképes üzleti ötlettel.

Az első fordulóra bemutatkozó videókat kell küldeni (csapat bemutatkozó videója, vállalkozás image filmje és reklám videója), valamint az induló cég üzleti tervét is el kell készíteni a szervezők által biztosított sablon alapján. Egy szakértő zsűri bírálja el a beérkezett anyagokat, és kiválasztja a legjobb üzleti ötleteket olyan értékelési szempontok alapján, mint például megvalósíthatóság, kidolgozottság és nyereségesség. A döntő 11 résztvevőjét régiónkénti összesítés szerint választja ki a zsűri úgy, hogy az arányok a régiónként beadott pályázatok arányát tükrözzék, plusz 1 csapatnak lesz lehetősége közönségszavazás alapján bejutni a döntőbe. A döntőbe jutott csapatoknak el kell készíteniük vállalkozásuk plakátját.

A döntő: játékos vetélkedő

A 2018. márciusban Budapesten tartandó döntőn a csapatok többféle szituációban mérik össze tudásukat, a feladatok gyakorlatorientáltak és játékosak lesznek. A döntőn neves zsűri értékeli a versenyzőket: a zsűri elnöke Prof. Dr. Csath Magdolna közgazdász, a további tagok pedig Bartal Tamás, Miniszterelnökség, Kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár; Marczinkó Zoltán vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium; Dr. habil. Nyikos Györgyi megbízott rektorhelyettes, egyetemi docens, Államháztartástani és Pénzügyi Jogi Intézet intézetvezetője, Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE); Dr.habil. Papp Váry Árpád általános rektorhelyettes, Budapesti Metropolitan Egyetem, Magyar Marketing Szövetség alelnöke és Szekfü Tibor okl. mérnök közgazdász, a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat elnöke.

A felkészüléshez a szervezők a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kidolgozott, e-learning formában is elsajátítható „Vállalkozási Ismeretek” kurzust ajánlják. Mindemellett a szervezők hangsúlyozzák, hogy a versenyen nem a tankönyvekből elsajátítható tudás mérettetik meg, hanem olyan – az üzleti életben elengedhetetlen – készségek, mint kreativitás, csapatmunka, tárgyalástechnika és nem utolsósorban a marketinges „véna”.


Értékes nyeremények


Már eddig is számos szponzor csatlakozott a támogatókhoz, így az első három helyezett értékes ajándékokkal gazdagodhat, és további különdíjak is kiosztásra kerülnek majd:
• Az első helyezést elérő csapat fődíja 5 db ASUS X405UQ-BV241 típusú Laptop (1 felkészítő tanár + 4 csapattag részére)
• A második díj 5 db Huawei P10 Lite Dual-Sim fekete okostelefon
• A harmadik díj 5 db Huawei MediaPad T3 10″ 16GB LTE szürke tablet

A fennmaradó 9 döntős csapat neves szponzorok, többek közt az Alba Ipari Zóna által biztosított további tárgynyereményekkel gazdagodhat.

De nem csak a döntősök nyerhetnek, hanem a szponzorok valamennyi regisztrált résztvevő között kategóriagyőzteseket hirdetnek, az alábbi kategóriákban:
• A kategóriájában kiemelkedő szakközépiskolás csapat
• A kategóriájában kiemelkedő szakgimnazista csapat
• A kategóriájában kiemelkedő gimnazista csapat
• A kategóriájában kiemelkedő Veszprém megyei csapat a Veszprém Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csapat a PRIMOM Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Zala megyei csapat a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Tolna megyei csapat a Tolna Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Bács-Kiskun megyei csapat a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Hajdú-Bihar megyei csapat a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Győr-Moson-Sopron megyei csapat a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Pest megyei csapat a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából
• A kategóriájában kiemelkedő Somogy megyei csapat a Somogy Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány jóvoltából

Feldolgozás folyamatban...