MicroFiNet

Nemzeti Mikrofinanszírozási Hálózatok Bizottsága, rövid nevén MicroFiNet névre hallgat az az új nemzetközi hálózat, melynek együttműködési megállapodását 2016. május 13-án írták alá Székesfehérváron. Az alapító tagok a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány – mint a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat konzorciumvezetője –, a Spanyol Mikrofinanszírozási Hálózat, az angol Responsible Finance, a Német Mikrofinanszírozási Intézet, a RITMI – Olasz Mikrofinanszírozási Hálózat, valamint a norvég Microfinance Norway.

A MicroFiNet fő célja, hogy hozzájáruljon a mikrofinanszírozásban rejlő pozitív társadalmi hatások kiteljesedéséhez Európa-szerte. A nemzeti hálózatok vezető szervezetei nem csak saját magukat, hanem az adott ország mikrofinanszírozóit is képviselik, ezért nagyobb rálátásuk van a nemzeti szabályozásra, adottságokra, és jó gyakorlatokra. Ezt akarja kihasznáni a MicroFiNet, amikor célul tűzte ki a mikrofinanszírozási szektor harmonizálását, és hatékonyabb érdekérvényesítését.

A bizottság az Európai Mikrofinanszírozási Hálózat, az EMN égisze alatt működik, és tevékenységét, munkatervét szorosan összehangolja az EMN-nel. Főbb tevékenységként a közös kutatásokat, érdekérvényesítést, különböző EU-s fórumokon való szakértői részvételt, közös képzéseket jelölték meg, valamint, hogy újabb nemzeti hálózatokkal bővülnek.

Nagy megtiszteltetés és elismerés számunkra, hogy az RVA meghívására Székesfehérváron került sor az együttműködési megállapodás aláírására – árulta el Szekfü Tibor, a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Az RVA volt a MicroFiNet egyik életre hívója, és úgy véljük, a közös képzések, kutatási anyagok publikálása révén tovább erősödhet az együttműködés a nemzeti hálózatok közt, és az egész szektor nagyobb elismerést kap.

Feldolgozás folyamatban...